Cheesteeleeshte

ponedjeljak, 11.06.2012.

Good golly, miss Holy

U biti bih u ovom, obećavam zadnjem upisu na temu ekologije i Holyce koju sam ovdje već pikao, htio tek pokoju najprozaičniju reći o plastičnim vrećicama....

ALI, u svjetlu recentnog trilera u medijima tko je kriv za ostavku Mirelle Cruelle, čak i tko je izdajica i špijun zujo, ne mogu bez uvodnih rečenice-dvije prijeći preko dojmljivih 6 mjeseci najživopisnije ministrice ikada... I to ne bez simpatija, koliko god se ne slagao s nekim osnovnoškolskim, prvoloptaško-aktivističkim poimanjem jedne vrlo specifične materije kao što je okoliš svagdašnji, u kojoj niti ja, priznajem ne plivam najstručnije, ali eto, kad već imam ovdje priliku izreći i moja amaterska snatrenja. Sigurno su manje štetna nego da imam poziciju ministra zubo.
No, prije svega jedna oproštajna za Imperatoricu Tamne Strane Hrvatske Vlade...Let the force be with you smokin

Prije nego što je otišla nazad u Sabor (zašto je onda uopće davala ostavku na ministarsko mjesto, zar taj njezin prekršaj ne vrijedi i za saborsku funkciju? Zar je vrhovno zakonodavno i predstavničko tijelo nevažnija institucija, a zastupnik izabran od naroda šufter pa može biti bilo tko, te ne vrijede "etički standardi" koji se toliko iz usta Premijera i ex-ministrice spominju u vezi "skandala" s preporukom?), tih turbulentnih mjeseci Sestra Noći je ipak:
- tek se zahuktavajući po sitno, uvela vegetarijanski petak u svoje ministarstvo
- u stratosferskim potpeticama i latexu čistila divlje otpade
- javno se posvađala s Čačićem thumbup i jedina od svih pokazala muda, jajnike, kako god
- posvađala se i sa nekima iz tzv. reciklažne mafije a ne znamo bi li se posvađala i sa istinski novčano i ekološki štetnim frajerima poput Plive koja je izmagazdrila dozvolu i izmuzla elaborat kako bi mirno nastavila trovati Zaprešićki vodotok
- isplanirala nadzorne kamere koje će nas VelikoBratirati dok uvaljujemo smeće na zabranjen način u naše kante
- odlučila da nas financijskom represijom riješi utega plastičnih vrećica, sjeme im se zatrlo puj puj
- imenovala na funkciju curku pod kaznenim postupkom
- mailom preporučavala zapošljavanje "naših" ljudi
- te sve zaokružila vrhunskim oproštajnim crescendom i otišla u Sabor s Big Bangom kako joj je reciklažna mafija poručila da će je ubiti, reciklirati i spaliti burninmad

I završila na kraju u kazališnoj predstavi? zubo


Na stranu sve to, ajde sad plastične vrećice...
Ekspresno pronađeni zamjenski ministar-mladac već se zakleo da će nastaviti njezinim smjerom. A taj smjer je, isto na stranu što je naivno atomsku energiju, najčistiju i najekološkiju na svijetu, potajno sanjala zamijeniti NeZnamČime, ili što bi nam Big Brother brojio i vagao (ne)razvrstano smeće- NO, neće li valjda nastaviti i progon vještica glede plastičnih vrećica, naplaćivati nam te vitalne nosače stvari 2 kune i ići na to da ih zauvijek izbaci iz naših života tuzan?
O tome su neki blogeri već elaborirano pisali, posebno kako korištenje papira ima 20-30 puta veći učinak na okoliš nego plastika, a da o biorazgradivim polietilenskim vrećicama niti ne pričamo. Ovdje su zgodno popisani svi mitovi o njima, uz svu ostalu hrpu korisnih materijala i članaka, pa da ne izmišljam toplu vodu, eto bloga koji me zapravo i inspirirao na sve ovo dolje:
http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Osobno mi je fascinantno kako nitko niti je iskomentirao, niti primjećuje, niti se kod Mudrih Vođa radi na suzbijanju, da nas doslovce zatrpavaju različitim vrstama potpuno bespotrebnih papira i kartona, posebno u fast food i trgovačkoj industriji, ili ovim metroseksualnim pekarama što se otvaraju svako malo, gotovo pa brzinom zalagaonica i otkupljivaonica zlata.
Papir, koji i u samom svom vrlo prljavom postupku proizvodnje gadno truje okoliš i troši resurse od zraka do energije, a o drveću da i ne pričam, postao je fancy opsesija.

U Mekdonaldsu ti prvo uvale papirni podmetač, pa kartonsku kutiju, u njoj je u dodatnom papiru umotana ta njihova hrana, u kartonskoj čaši ti još uvale sok, a sve to zasipaju i garniraju debelim slojem papirnih salveta. A ako uzimaš za "van", još ti sve tutnu i u debelu papirnatu vrećicu.
U mojoj uličnoj poslovnici metro-pekarskog domaćeg lanca, svaku hebenu kiflu posebno ubace u njezinu papirnu vrećicu, a salvetama se razbacuju kao da je sudnji dan.
Trgovački lanci u kućnim dostavama koriste jednokratne debele kartonske kutijetine koje ti ostave doma, umjesto da stvari nose u lijepim starinskim plastičnim kašetama koje opet mogu koristiti.
A ambalažeri i kartonaže su se potpuno povampirili, sve se pakira u duple debele kutije, zasipaju nas papirom i papirnim vrećičicama, vrećicama i vrećama.
Stanite tome na kraj, dragi vladari okoliša.

Ostavite se taksiranja tih jadnih nevinih savršenih polietilenskih vrećica, od kojih su dušu dale i posebno su vrijedne Kraljice među vrećicama, one čvrste debele sa ručkama, koje smo u socijalističko doba pobožno sačuvali kad smo prešli preko granice u Austriju i nazad, pa se šepirili s Billa vrećicom slijedeće dvije godine do dućana, jer se mogu bezgranično koristiti. A svi stručnjaci, profesori i znanstvenici su odavno stali u njihovu korist. Samo što pomodari i kreatori javnih histerija kaskaju najmanje 20 godina, i tu Hrvatska nije neki izuzetak, da se barem utješimo. Pride svim drugim argumentima, postoje čak i cijele generacije potpuno u par godina biorazgradivih pvc vrećica.
Da, da, možemo sanjati kako će svatko od nas imati svoju doživotnu lanenu vrećicu, donorsku karticu organa i biti društveni aktivisti, ali trebali bi promijeniti cijelu našu ljudsku ekosferu da sve poljoprivredne površine zasijemo lanom za tu količinu uporabe vrećica za prijenos stvari i roba. I opet bi se bacale na kraju balade.

Malo usporedbi


Ajde da još malo bacam laude plastičnim vrećicama, kad mi je krenulo... one su gotovo savršeno gorivo kada se jednom odbace, vrhunski kalorično i gotovo bez ikakvog ostatka, samo što to još ne znamo iskoristiti. A postoje i znanstvene studije, npr. evo kratki pregled cijele situacije iz stručnog članka iz časopisa Polimeri

http://www.fsb.unizg.hr/polimeri/novosti/160420121003th_Rujnic-Sokele_vrecice_Polimeri.pdf
Ako se u sustav porezivanja uvedu samo plastiče vrećice, tada će se one djelomično zamijeniti papirnatima, koje imaju negativniji utjecaj na okoliš od plastičnih, posebno u potrošnji vode, zakiseljavanju atmosfere (što utječe na ljudsko zdravlje i osjetljivi ekosustav) i eutrofikaciji vodenih tokova (što može dovesti do rasta algi i iscrpljenja kisika). Izdržljivije, višekratne plastične vrećice prihvatljivije su za okoliš od laganih, pod pretpostavkom da se iskoriste barem četiri puta.........Dileme oko toga treba li zabraniti upotrebu plastičnih vrećica ustvari nema. Odgovarajuća zamjena za plastičnu vrećicu ne postoji, jer je upravo ona idealna za svrhu za koju je napravljena – sigurno prenošenje robe od trgovine do kuće. I ove dvije studije pokazale su kako je polietilenska vrećica koja se više puta iskoristi i koja na kraju završi kao vrećica za smeće najbolja vrećica prema utjecaju na okoliš. U čemu je onda problem? U tome što su plastične vrećice najvidljiviji dio otpada, a zbog male težine plutaju po potocima, rijekama i morima, nalaze se zapletene u krošnjama drveća, a kada zapuše vjetar, lepršaju svuda po okolišu. No treba se zapitati je li problem u plastičnim vrećicama ili u ljudima koji ih neoprezno odbacuju.

Tablice su posebno interesantne, a hebi ga ako su već profesori i doktori s FSB uložili napor u pobijanje mitova i nafilali podacima, eto i tu malo
http://www.javno.hr/news/znanost/23897/Prof-dr-sc-Ivan-catic-Plastika-i-guma-nezamjenjivi-materijali-21-stoljeca.html
Profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje objašnjava kako za zamjenu plastike s nekim drugim materijalom treba 3,6 puta više različitih materijala, a ti bi ostali materijali proizveli 50 posto više stakleničkih plinova, stoga je plastika najzeleniji materijal
- U Austriji na izradu i korištenje plastičnih vrećica, koja ih troši više nego mi, proizvede stakleničkih plinova kao da pređete automobilom 13 kilometara, a vaša hrana koja uključuje i meso, proizvede tih plinova kao da ste prešli 4758 kilometra.
- Mi se uglavnom bavimo sporednim problemima, da nam se ne vide puno važniji – zaključio je prof. dr.sc. Igor Čatić.


Kao što mnoga otajstva ovog svijet ostanu skrivena dok slučajno na njih ne naletimo, tako nisam niti znao za cijeli taj svijet, dok se ministrica nije obrušila na jadne vrećice. Kao niti da polietilen npr. gori poput svijeće, bez ostatka i štetnih sastojaka i izuzetno je kalorično gorivo, te bi dobro došlo u rješavanju i tekućih energetskih kriza.
U svađama se natežu čak i oko mitova poput "zaplitanja morskih životinja u vrećice", koji se krivo preveo od strane novinara s međunarodne konferencije koja je govorila o zaplitanju u plastične ribarske mreže, a onda se prenio cijelim svijetom. I dok kod nas takvo svrstavanje ne postoji, evo i podatak da je u svijetu zapravo jedna strana gotovo pa pobijedila (osim Italije, koja i dalje poput nas, gura besmislene zakone kojima želi zabraniti pvc vrećice). Guardian je još 2009 objavio članak »Plastic bag obsession is carrier for environmental ignorance« (Opsjednutost plastičnim vrećicama nositelj je ekološke ignorancije) i eto, da se ja svrstam na kraju (iako je očito da se već jesam), te ovaj upis posvetim mojoj iskrenoj želji da se novi ministar bavi stvarnim problemima, od zagađivanja vodotokova istinski toksičnim farmaceutskim materijalima, ili ako već postoji, i famoznom "reciklažnom mafijom".
A bilo bi zgodno i da se mjesto od NARODA izabranog zastupnika počne smatrati barem jednako vrijednim kao i ministarsko. Jer ovako ispada da sada kao zastupnica može pisati u freestyleu kome želi i nesmetano tražiti bilo čije zaposlenje bang

- 23:17 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.