Cheesteeleeshte

utorak, 16.09.2008.

Put kroz zagrebački Sunčev sustav


O čemu se radi?
I dan danas, skoro četiri godine nakon što su postavljeni, rijetki moji sugrađani znaju da je samozatajni umjetnik imenom Davor Preis na originalnu skulpturu Prizemljeno Sunce od I. Kožarića u Bogovićevoj ulici u centru grada, nadogradio po cijelom Zagrebu planete Sunčevog sustava, 10 godina poslije, 2004. I to u točnom omjeru veličine i udaljenosti od Kožarićevog Sunca, kako bi to bilo da ih smanjimo i "skinemo s neba".
Ne znam koji je točno datum izabrao za položaj planeta, no nije niti bitno.

Fora je bila u tome da sam autor nije nikada otkrio lokacije na kojima je postavio koju od planeta, tako da su lokaciju zadnje planete građani "otkrili" tek 2006 godine. Bilo je i pravih internetskih hajki

Detaljnije o lokacijama, pogledati ovdje
Stanje je:
• Sunce - Bogovićeva ulica
• Merkur - Margaretska ulica 3
• Venera - Trg bana Josipa Jelačića 3
• Zemlja - Varšavska ulica 9
• Mars - Tkalčićeva ulica 21
• Jupiter - Voćarska ulica 71
• Saturn - Račićeva ulica 1
• Uran - Siget 9
• Neptun - Kozari
• Pluton - Aleja Bologne (podvožnjak)

Ima još siteova koji govore o projektu i iako su mnoge lokacije atraktivne i dala bi se organizirati mala turneja u promotivne, turističke, edukativne ili koje god svrhe, svijest samih zagrepčana da imaju nešto tako zgodno ne postoji, pa da onda ne pričam o turistima i posjetiocima grada, koji bi mogao samo dobiti promocijom izleta (idealno, na biciklu) od planeta do planeta. I unatoč obrazovnom i turističkom potencijalu ideje, za sada tavori tek na opskurnom internetu i slučajnoj spoznaji pojedinaca, poput mene.

Šteta.

Doduše naš obiteljski put stazama planeta ostao je nedovršen, jer smo se zadržali na planetima u širem centru, pa će za sada, zbog svih ostalih obveza, opskurni podvožnjak u Podsusedu ili stup u Kozari boku malo pričekati.

Ali ipak, čovjeka veseli. Ako ste već u šetnji Zagrebom, upotpunite je dodatnim poticajem. Zdravo je i ne košta.

Iako bi netko upitao imamo li pametnijeg posla a Nasljednik kojeg pri tom vodamo, izrekao jednu svoju mitsku rečenicu koju je na neki upit izrekao tetama u vrtiću, doslovce citiram: "Moji roditelji su poludjeli". No nije se bunio, dapače, sviđala mu se ideja obilaska, i ovako malom i neprofiliranom gradskom šetaču.

E sad, od nekud treba krenuti, pa zašto ne od grafitima svaki puta izmrcvarenog Kožarićevog Sunca, postavljenog još davne 1994
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Merkur je suncu najbliži, pa vas taj mali i simpatični planetić i očekuje na Trgu P. Preradovića, tzv. Cvjetnom
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Do Venere, drugog po blizini suncu, potegnut ćete do zgrade bivšeg Assicurazioni Generale u kojoj danas mislim žive razne Majolice i Ćire Blaževići, na Trgu B. Jelačića. A do samog planeta ćete se i protegnuti na prste, zdravo je za krvotok

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Evo i našeg malog zagađenog planeta u oblaku stakleničkih plinova, skrivenog blizu križanja Varšavske i Gundulićeve
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Mars je na promenadi taštine u Tkalčićevoj

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nešto mu se Mars zamjerio...a čujte, planet sukoba

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Jupiter je igrom slučaja dospio u meni jedan od najdražih, najzelenijih i najmirnih kvartova u Centru, Voćarsku ulicu. U kojoj bih naravno, nakon uspješne karijere koja mi tek predstoji, rado puknuo kakvu kućicu s pogledom na Katedralu

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Ako su mogli Rusi do Jupitera još ranih 70'ih, može i Nasljednik malo roštati po istom. Ionako liči na Putina dok je bio mali, srce tatino cerek

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Eto nas u odrazu
Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Za neobilazak Saturna, koji je relativno blizu, između Maksimirske i Petrove ulice, priznajem - nemamo opravdanja. Obećajem ispravak u idućim šetnjama.

Do Urana u Novom Zagrebu idealno bi bilo otići biciklima, iako ne znam bi li tandrkanje u sjedalici Nasljednik izdržao, pogotovo sada kada se pokvarilo vrijeme.

Neptun u Kozarima je svakako iskušenje (slika je s drugog sajta), koje ipak traži paljenje auta za obilazak

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



No, stvarno ne znam na koji način bi obišli Pluton u Podsusedu, koji je doslovce prikeljen u podvožnjaku na Aleji Bologne, pa bi logistička operacija bila strateško parkiranje automobila negdje blizu kod Cementare te samoubilački ulazak u podvožnjak bez pješačke staze kroz koji sumanuto jure poslovima u gradu iscrpljeni Zaprešićani i Zagorci.

Bumo vidjeli.

Offtopic neobavezni dodatak, kad smo već kod adresa koje bi mogli turisti obilaziti...

"Alternativni Zagreb - vodič kroz opskurna mjesta by Nasljednik"
(kad mogu "by"-ati razne Novetv i RTL-ovi, mogu i ja)
U zadnje vrijeme, uz ostale opsesije, zanimaju ga adrese i kućni brojevi. Sve obiteljske, bakinske i tetinske adrese je već nabubao, a uz to ga strašno nerviraju neodržavani kućni brojevi. Da, oni kućni brojevi gdje su slova ili brojke izblijedjele (našim crnim kućnim brojem na bijeloj tablici je zadovoljan i to uvijek naglasi kod dolaska pred haustor), pa su tako na meti svakodnevnog p(r)okazivanja i upozoravanja na tu činjenicu svakome tko god se s nama zatekao u društvu:
- Martićeva 14 "to je prljavi broj, ne vidi se. Tablica je zamazana". Apeliram na drage stanare da maknu s kbr-a žbuku zaostalu iza zadnjeg uređivanja fasade, kako bi napokon prošli taj dio ulice bez problema i stalnog zastajanja.
- Martićeva 8 "potrgani broj, oni su ga potrgali, on visi". Molim dragi stanari da ispravite odavno svinuti broj 8 koji je fancy napravljen da štrči iznad kućnog ulaza.
- Dvorište u Vlaškoj kod ona dva kioska blizu tramvajske stanice
Meni inače dragom jer iznutra ima prekrasnu dvorišnu kuću s vrtom, ograđenu visokim zidom, ali njemu donedavno obaveznim skretanjem, jer se iz dvorišta vidi "velika hrđava cijev, gledaj kako je velika i debela" koja stoji pak u susjednom dvorištu. Ako nismo bili sto puta, nismo ništa. Sad su ga cijevi malo pustile, fala bogu.
- Mitska Crna parnjača ispred Glavnog kolodvora. Nećemo majci proći niti jedan jedini put pokraj, a da ne siđemo s tramvaja, te on djeci ili bilo kome tko se tamo zatekne, ne održi predavanje gdje su lokomotivi odbojnici, a gdje kotao, dimnjak, kotači i "opruge" (što god to bilo).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Misteriozna "Pančićeva 9".
Kako djeca imaju razne vizije, tako je i Nasljednik, a da ga nitko tamo nije odveo (provjereno) u zadnjih nekoliko dana opsjednut Pančićevom br. 9.
Provjerio sam na karti, ulica s kbr-om stvarno postoji u Maksimiru, no on je smislio(?) cijelu priču na koju se stalno iznova vraća. Doslovce citiram, jer smo zapisali:
"U Pančićevoj 9 živi teta Metka. Igra se s djecom i s bratićem. Bratić se zove Kal".
Prije nego pomislim da dječje često čulo može prodrijeti u paralelne svjetove, ili ima tajni život s kojim nismo upoznati - moram provjeriti, a ne da mi se - je li išta od toga istina. Pa ako znate nekog iz Pančićeve, dojavite.

- 09:30 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.