Cheesteeleeshte

srijeda, 10.09.2008.

Zootvori


Prije neku Nedjelju odveli smo Prvog U Nasljednom Redu u zoološki vrt.
I tko stoji, praktički u špaliru od ulaska u Maksimirski park pa po stazi sve do ulaza u ZOO? Nebrojene mlade aktivistice i aktivisti, vjerojatno društva za zaštitu životinja i nutkaju prospekte o tome kako podržavamo mučenje životinja odlaskom u taj vrt. I više njih s majicama na kojima je krava u štemerskoj pozi s porukom "How about I eat you, fucker?" ( pristojnost mi zabranjuje komentar na isto), ali dobro....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Da se razmemo, nisam najsretniji što je civilizacija dogurala do tud gdje jest pa da nam djeca da bi uopće imala svijest da postoji alternativna priroda daleko od gradova u kojima tavorimo, moraju ići u ZOO vrtove.
Da, u Hrvatskoj ima tragično tužnih vrtova poput onog u Splitu i nije nebitno kako se u nekima životinje tretiraju.
Iako bi se kažem, moglo raspravljati o mnogim stvarima u kojima bih se i mogao složiti s pamfletom, ne bih htio da to zapravo i bude glavna tema. Pa ću ovog puta malo biti advocatus diaboli.

JER

Samo uvodno....taj isti dan smo bili i u posjeti malim kumčićima ostalim iza Brunine smrti, troje male dječice s posebnim potrebama zatvorene s majkom u četiri zida i na socijalnim primanjima. Ponovit ću ovdje i dolje u postu i u odgovorima i gdje god treba: za divno čudo ne postoji niti od države niti od privatne sfere organizirana (besplatna) pomoć i udruga koja pomaže samohranim, nezaposlenim roditeljima djece invalida. U ovom slučaju troje invalida.

Mladi aktivisti nisu nutkali brošurice koje pozivaju na pomoć toj djeci ili na kojima su njihove slike, oni zapravo niti ne znaju ili mare tko su ta djeca ili njima slične tisuće djece u Hrvatskoj. In fact njihova, u velikom postotku i od države financirana, NGO na koju apsolutno troše svoju energiju, vrijeme i fanatizam isključivo se i ničim drugim ne bavi osim osmišljavanjem prosvjeda po gradu i inih varijacija na temu, što protiv jedenja mesa (iako tigrići za koje su zabrinuti mogu i to je "prirodno"), nošenja krzna ili u izazivanju zgražavanja običnog (neinformiranog jel'te) puka, nad "užasnim" stanjem dobro uhranjenih životinja po zoo vrtovima, koje gle čuda, uglavnom i dva puta produže u istima svoj životni vijek. I koje se u mnogim vrtovima čak i razmnožavaju. Toliko su sje.ane rolleyes

I tako, u želji da se Nasljednik senzibilizira za postojanje i nekog drugog svijeta osim džungle na asfaltu, kao prvo čupavo stvorenje koje će vam se naći na putu zapazit ćete



I što to oni zapravo imaju poručiti iz brošure?
Bojkotirajte zoološke vrtove i ne podržavajte zatočavanje životinja u takozvanim zootvorima!

Unatoc navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi više su 'zbirke' zanimljivih 'primjeraka' nego stvarna utocišta ili simulirana prirodna staništa

Pa naravno! ZOO vrtovi NISU fala bogu, stvarna utočišta niti simulirana prirodna staništa, oni služe prvenstveno da se djeca a onda i ljudi, senzibiliziraju za postojanje tih životinja. U Zagrebačkom ZOO-u su napokon bolji uvjeti većini životinja (kao klinac sam zaista sažaljevao mnoge kada sam odlazio u onu socijalističku betonaru) i NE fali im ništa više (dapače, bolje im je!) nego bilo kojem jadnom psu koje vlasnici pasa u gradu za podvodac vode na programirano pišanje i u obilazak zatvorskog kruga, kada im se uopće to dade. Nisam vidio da netko prosvjeduje protiv mučenja životinja koje u gradovima gledamo svaki dan na ulici i u stanovima.

Zoološki vrtovi uče ljude da je prihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gdje se dosađuju do ludila
..........
Životinje se drže u skucenom prostoru, nemaju privatnosti, a vrlo je malo mogucnosti za mentalnu stimulaciju ili tjelesne aktivnosti


Ma gdje to piše da "uče da je to prihvatljivo"? Koji bi moron to tako shvatio, ionako je moron kojem nema pomoći.

Dosađuju do ludila? Niti ne ulazeći u znanstvenu točnost te tvrdnje koja nije podastrijeta (lavovi i tigrovi ionako spavaju više od 80 % svog života) - mislim da bi više od milijun ljudi-građana Hrvatske potpisalo da se barem malo na sličan način "dosađuju do ludila". Mislim npr. i da mnogi stanovnici "limenki" u Zapruđu također nemaju privatnosti niti puno više (pače, manje, natalitet im je na nivou ZOO vrtova :) ) mogućnosti za mentalnu stimulaciju i tjelesne aktivnosti, nakon što se sa ostatkom obitelji natiskaju u svojih 30 kvadrata nakon cjelodnevne šljake u tvornici, pa slobodno podijelite koji pamfletić i o njima, za promjenu. Bit će vam zahvalni.

Moja kumčad se u četiri zida dosađuju do ludila, dođite dragi aktivisti i rasteretite im majku i odvedite ih malo u šetnju i u park. Barem nekoliko vas, jedan gura invalidska kolica, drugi vodi za rukicu, treći animira. How about that, fucker?
Evo vam za ovitak buduće brošure i jedna slikica.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Shvatite to tek kao sugestiju da proširite aktivnost udruge i bavite se barem za promjenu, jedno vrijeme bližnjim ljudskim bićima svojim - koja su u potrebi i većoj od tih uhranjenih životinja, kada već evidentno imate vremena i fanatizma na pretek.

Zašto to nudim? Zato što NE postoji u Hrvatskoj, niti od države niti putem privatne udruge organizirana volonterska besplatna i stručna i pomoć samohranim nezaposlenim roditeljima s više djece, i još k tome invalidne. Znam jer je inače vrlo aktivna i za svoja prava zainteresirana majka te djece pokušala SVE. Postoji jedino mogućnost da PLATI uslugu pomoći, i to čak i od strane defektološkog fakulteta, koji bi eventualno za novce poslao studente.

Vecina životinja koje se drže u zoološkim vrtovima nisu ugrožene vrste, niti ih se priprema za povratak u prirodna staništa.

Ponavljam, hvala bogu! I ja bih stao na barikade kada bi dogurali do toga da nestanu prirodna staništa i u Zagrebačkom zvjerinjaku jedino budu ugrožene vrste, što nije slučaj. Hvala bogu da još ima dovoljno tigrova, lavova i slonova u divljini, a samo manjina je na vidjelu u ZOO vrtovima.

Ugrožene vrste spasit cemo samo i jedino ako spasimo njihova staništa i ako uklonimo razloge zašto ih ubijaju.

Tako je! Iako su ZOO vrtovi npr. praktično spasili pande od izumiranja, slažem se da ugrožene vrste nemaju i ne bi trebale imati puno veze sa ZOO vrtovima. Kaj se mene tiče, slobodno se posvetite takvom korisnom zaštićivanju flore i faune (ali koje zahtijeva malo više vremena i korisnog angažmana osim dokonog dijeljenja besmislenih pamfletića, jel' wink?) - umjesto da me zaskačete u onih par sati slobodnog vremena. U kojem želim klincu pružiti barem neko produbljivanje znanja i osjećaja za svijet daleko od tona asfalta na kojima se cvrljimo u neprirodnim uvjetima.

Mene posjeti zoološkom vrtu nisu izopačili glede spoznaja o životinjskom svijetu onako kako vi to mislite, dapače. No, stvarno mi se ne da dalje objašnjavati - sapienti sat.

- 09:20 - Komentari (52) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.